Kuchnia włoska
Kuchnia włoska to jedna z najbardziej rozpoznawalnych kuchni w większości krajów. Jest to kuchnia zdecydowanie tradycyjna kształtująca się już do wieków – jednak wciąż udoskonalana na nowo. W każdym zakątku świata można znaleźć miejsce, gdzie serwowane są sztandarowe dania kuchni włoskiej – świadczy to o ogromnej jej popularności. Pomimo, że kuchnię tą kojarzymy głównie z daniami takimi jak pizza i spaghetti, to należy pamiętać, że nie jest ona jednolita. Regiony, a jest ich kilkadziesiąt, proponują różnego rodzaju bogate i wyraziste smaki.
Najważniejszymi produktami, o których należy pamiętać, gotując dania włoskie są: makaron, sery i bazylia. To z połączenia tych składników można stworzyć coś niesamowitego i zarazem bardzo zdrowego. Kuchnia włoska nie jest jedną z najzdrowszych, jednak z pewnością jest mniej kaloryczna niż np. polskie pierogi czy schabowe. Oferuje również przepyszne włoskie desery – każdy z nas na pewno jadł ciasto tiramissu – warto wiedzieć, że wywodzi się ono właśnie z kuchni włoskiej.
Kuchnia skandynawska
Kuchnia skandynawska reprezentowana jest przez takie kraje jak: Szwecja, Norwegia, oraz Dania. Współczesna skandynawska kuchnia jest właściwie bardzo podobna do tej, jaką jedli niegdyś sami Wikingowie, jednak teraz dania stały się dużo bardziej wysublimowane. Przede wszystkim najważniejszymi z produktów, które można tutaj dostać, są ryby północnych mórz, łatwo dostępne dla mieszkańców. Przyprawiane są zawsze solą, pieprzem, najbardziej tradycyjnymi produktami, a czasem też gałką muszkatałową. Szczególnie warto przyjrzeć się bliżej kuchni Szwedzkiej – cechuje ją prostota i dbanie o to, aby zjadane produkty były zdrowe.
Z tego państwa wywodzi się także popularny dziś na całym świecie szwedzki stół. Ciekawostką jest, że Szwedzi pomiędzy jedzeniem odpowiednio przygotowanej ilości warzyw, ryb i mięsa, piją również duże ilości… mleka. Podobnie ma się sytuacja w Norwegii – tutaj też króluje ryba, głównie łosoś, podawany zazwyczaj z ziemniakami lub podpiekanymi warzywami. Od znawców kuchni skandynawskiej możemy się nauczyć wielu cennych wskazówek związanych z przygotowaniem ryby.
Kuchnia rosyjska
Rosjanie nie są i zresztą nigdy nie byli otwarci na przenikanie się różnych tradycji, w tym także tych kulinarnych. Jedyną cenioną przez nich kuchnią (oczywiście poza własną) jest kuchnia elegancka i smaczna, którą przygotowują Francuzi. Jednak od nich uczyć się możemy bardzo dużo i brać przykład z ich stosunku do posiłków. Potrafią ucztować godzinami, budują wciąż nowe restauracje, w których ceny są niesamowicie wysokie – najbogatsi często korzystają z możliwości jedzenia wykwintnych potraw. Rosjanie słyną z pysznych solonych pomidory, grzybów, ogórków i wędlin. Godne uwagi są także marynowane pędy dzikiego czosnku, którymi w Rosji zajadają się wszyscy.
Popisowym daniem kuchni rosyjskiej, którym chwalą się wszystkie tamtejsze panie domu, są niewielkich rozmiarów pierożki. Robi się je z ciasta drożdżowego, a następnie nadziewa mięsem, kapustą, twarogiem, a czasami rybą i ryżem – wszystko w zależności od upodobań i smaku. Dania te nie są spotykane w większości krajów, dlatego warto przyjrzeć się dokładniej kuchni rosyjskiej i czerpać z niej inspiracje.
Kuchnia japońska
Kuchnia japońska jest bardzo charakterystyczna. Ma swoich wielu zwolenników, ale równie wielu przeciwników. Nie ma się czemu dziwić, w końcu w jadłospisie Japończyka znajdują się między innymi sushi, czyli surowe ryby, rozmaite owoce morza, wodorosty, a nie każdy jest zwolennikiem tego typu dań. Wszystkie te produkty zjada się zazwyczaj w połączeniu z ryżem. Danie, jakie można zjeść w tym kraju cechuje się dużym bogactwem i orientalizmem składników i smaków, jest też źródłem wielu witamin. W przeciwieństwie do np. kuchni polskiej, kuchnia japońska jest zdecydowanie lżejsza i zdrowsza z punktu widzenia medycznego.
Dania te stają się coraz popularniejsze na całym świecie i znajdują swoich smakoszy w najodleglejszych zakątkach świata. Dzisiaj surowe ryby można zjeść już nawet w polskich restauracjach, jednak jeśli komuś zależy na tym, by spróbować prawdziwego japońskiego jedzenia, koniecznie powinien odwiedzić tamte rejony.
Kuchnia hiszpańska
Wydaje się, że niemożliwe jest mówienie o jednakowej i charakterystycznej kuchni hiszpańskiej. W miejscu tym przecież każdy region ma swoją niepowtarzalną tradycję kulinarną, a każda, nawet najmniejsza miejscowość – własne przysmaki. A jeśli by tak poszukać jednego, wspólnego dania dla wszystkich tych obszarów? Z pewnością była by to tortilla, czyli krótko mówiąc – placek podawany z różnymi dodatkami.
To właśnie danie wszyscy Hiszpanie do dzisiaj traktują jako łączący ich element, choć jak można się domyślić – w każdym regionie przygotowuje się go nieco inaczej. W Polsce również stało się ono bardzo popularne, a knajpek z hiszpańskim jedzeniem jest coraz więcej. Hszpańskie dania bardzo różnią się między sobą również poziomem zdrowych składników. Są regiony, gdzie je się krewetki z rukolą, ale tuż obok ludzie jedzą grzanki z boczkiem czy z szynką! Dlatego nie można ujednolicić kuchni hiszpańskiej, należy natomiast poznać ją bliżej i spróbować tych przepysznych specjałów, z których – każdy – ma w sobie coś wyjątkowego.
Kuchnia francuska
Kuchnia francuska od zawsze była i zresztą nadal jest bardzo różnorodna, a przez to bogata i ciekawa. Powszechnie kojarzy się z winami, wykwintnymi daniami i eleganckimi restauracjami, w których goście jedzą sery, żabie udka czy owoce morza. Warto przyjrzeć się dokładnie podziałowi tej kuchni. Dzieli się ona na drogą wykwintną, a w jej skład wchodzą eleganckie dania jedzone zazwyczaj na kolacje lub podczas uroczystości oraz na tą zwykłą i codzienną, która za to jest niesamowicie lekka. Kulinarne specjały wywodzące się z Francji są cenione na całym świecie, zapewne głównie dzięki doskonałej jakości produktów i składników, których Francuzi używają.
Bardzo popularnymi daniami są: zupa rybna i pasta z łososia. Ważnym składnikiem codziennej diety Francuza jest także sos – można go spotkać w wielu odmianach, czy to beszamelowy, czy winegret. Produktem, który każdy zna i kojarzy z Francją jest ser – warto wiedzieć, że Francuzi mają go aż 500 rodzajów!
Kuchnia angielska
Kuchnia angielska XXI wieku zdecydowanie różni się od tej którą można było tam spotkać jeszcze kilkadziesiąt lat temu – teraz jest lekka i bardzo, bardzo smaczna. Można nawet pokusić się o stwierdzenie, że pachnie przyprawami i smakami z całego świata. Nie będzie w tym przesady. Kuchnia brytyjska opiera się przede wszystkim na lokalnych i łatwo dostępnych składnikach.
Tamtejsi kucharze doceniają ich prostotę, smak i jednocześnie elegancję. Brytyjczycy bardzo lubią też smaki i aromaty z takich państw jak Indie czy Maroko – ogólnie rzecz biorąc, lubią orientalne smaki, dlatego często się nimi inspirują. Przez wiele lat, kuchnia anglików zdecydowanie odmieniła się przez wpływy z innych kuchni, bardziej orientalnych. Dlatego mówiąc o kuchni angielskiej, nie można określić jej jednoznacznie – jest to pomieszanie prostoty i zdrowia z orientalnymi eksperymentami, pachnącymi różnymi zakątkami kulinarnego świata.