Herbata – nie tylko napój

Herbata to jeden z najczęściej pijanych napojów – chociaż wywodzi się ona z Azji, to jest dziś pijana dosłownie na całym świecie. Herbatę można pić zarówno na ciepło, jak i na zimo – zimą świetnie rozgrzewa, latem zaś przynosi orzeźwienie. Poza tym, herbata posiada szereg właściwości zdrowotnych, dzięki którym jej picie przynosi dla naszego organizmu mnóstwo korzyści.

Dla wielu osób herbata to jednak nie tylko napój – jej picie związane jest z całym obrządkiem, w którym ważna jest atmosfera, rodzaj herbaty i naczynia, w których jej przyrządzana i pita. Niewątpliwie najlepszym tego przykładem może być japońska ceremonia chanoyu, która w Kraju Kwitnącej Wiśni znana jest od setek lat, a w ostatnim czasie zdobywa coraz większą popularność również na zachodzie.

Nie tylko jednak chanyou uznać można za ceremonialny sposób picia herbaty – wystarczy wspomnieć angielski zwyczaj five o’clock, który także ostatnimi czasy cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Niezależnie od sposobu jej picia, pamiętajmy, by wybrać odpowiedni serwis do herbaty. Musi on umożliwić zaparzenie napoju zgodnie z recepturą, dlatego też serwis do herbaty ma szczególne znaczenie w przypadku japońskich ceremonii.