Pierwszy raz dowiedziałem się o greckiej zupie cytrynowej, kiedy pracowałem w małym sklepiku w centrum miasta a w pobliżu Grek otworzył restaurację. Właściciel często do mnie wpadał po zakupy a czasem po prostu pogadać , głównie o jedzeniu. To on skierował moją uwagę w stronę Avgolemono. Grecka zupa cytrynowa, to bardzo stare i tradycyjne danie, które gotuje każda grecka matka i każda grecka babka – Yiayia.
Składniki:
-bulion drobiowy
-łyżka mąki
-sól i pieprz
-2-3 jajka
-pół szklanki soku z cytryny
-makaron ryżowy Orzo (pół szklanki)
-pokrojona w kostkę marchew, seler naciowy, cebula (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Podgrzać bulion i wrzucić do niego pokrojone warzywa, po kilku minutach dosypać pół szklanki makaronu Orzo. gotować przez ok 15 minut aż makaron zmięknie, zmniejszyć ogień. W misce dokładnie wymieszać jajka z sokiem z cytryny i łyżką mąki. Żeby jajka nie doznały szoku termicznego, przekładać po łyżce bulionu do miski z jajkami i mieszać – powtórzyć proces do wyrównania temperatur. Ciągle mieszając przelać zawartość miski do garnka z bulionem, gotować ok 15 minut. Podawać z posiekaną pietruszką. Jeżeli zostało jakieś mięso podczas przygotowani bulionu, to można je dorzucić ale nie obowiązkowo.