Dlaczego warto pic yerba mate?

0
172
Dlaczego warto pic yerba mate?

Yerba mate to alternatywa dla kawy i herbaty. Napój ten ma cenne właściwości. Pobudza, wzmacnia, reguluje i oczyszcza. Jest naturalnym dopalaczem i źródłem energii. Zainteresowanie spożywaniem yerby na całym świecie wzrasta.

Yerba mate – pochodzenie

Yerba mate to nie herbata! To napój przyrządzany na bazie liści i gałęzi ostrokrzewu, który rośnie na terenie Paragwaju, Urugwaju, Argentyny oraz Brazylii. Zioło pili rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej i plemię Guarani wiele setek lat temu. Dziś to narodowy napój tego kontynentu. Nazwa yerba mate została wymyślona najprawdopodobniej przez jezuitów i pochodzi z łacińskiego słowa herba co oznacza zioło oraz słowa mati, które w języku Indian oznacza tykwę, w niej bowiem jest spożywany napój. Misjonarze rozpoznali zalety napoju z ostrokrzewu i propagowali go w Europie widząc w nim alternatywę dla drogiej, sprowadzanej z Azji herbaty. Susz yerby mate jest pozyskiwany plantacji ostrokrzewu oraz z dziko rosnących krzewów. W Paragwaju przemysł związany z wytwórstwem yerba mate stanowi znaczącą część całego przemysłu krajowego. W Polsce yerba mate stała się popularna pod koniec XX wieku. Obecnie wraz ze wzrostem popularności zdrowego i aktywnego trybu życia spożywanie tego napoju stało się bardzo modne.

Yerba mate – przyrządzanie

Yerba mate jest pita z małego naczynia, tradycyjnie z tykwy, przy użyciu metalowej rurki z sitkiem lub bambusowej fajki. Do naczynia wsypuje się wysuszone, zmielone liście oraz patyczki ostrokrzewu paragwajskiego i zalewa się ciepłą lub zimną wodą. Yerba pita jest przez „siorbanie”. Napój zalewa się kilkakrotnie, zużywając do litra wody. Nie zalewa się yerby wrzątkiem. Początkujący miłośnicy tego napoju są zaskoczeni gorzkim i cierpkim smakiem. Kubki smakowe szybko przyzwyczajają się do naparu. Picie napoju jest swoistym rytuałem. Naczynie wypełnia się w 1/2, maksymalnie w 3/4 objętości wybranym suszem. Następnie należy zakryć naczynie ręką, przechylić je pod kątem 45 stopni i wstrząsnąć kilka razy. Nie odwraca się kubka. Następnie nalewa się do naczynia małą ilość wody. Gdy susz nasiąknie wodą wkłada się rurkę, tak aby sito rurki dotykało suszu na dnie. Następnie trzeba oprzeć rurkę o naczynie i dolać wody. Chwilę poczekać i można „ siorbać”. Po wypiciu pierwszej partii zalewamy ciepłą wodą ponownie naczynie z suszem. Czynność kilkakrotnie powtarzamy.

Yerba mate – skład

Liście i gałązki ostrokrzewu zawierają wiele cennych składników: magnez, fosfor, mangam, potas, miedź, cynk, krzem. Ponadto znajdują się witaminy A, B1, B2, C, E, PP, H. Są także elementy bioaktywne: ksantyny (właściwości pobudzające), polifenole (cechy antyoksydacyjne) oraz saponiny (działanie przeciwzapalne).

Yerba mate – działanie

Picie yerby pobudza i dodaje energii. Poprawia nastrój. Napój nie podrażnia żołądka. Reguluje procesy trawienne. Szybko likwiduje symptomy zmęczenia. Wpływa pozytywnie na układ nerwowy. Zwiększa odporność organizmu i jego wytrzymałość. Przyspiesza regenerację sił po chorobie i po wysiłku fizycznym. Stymuluje działanie układu immunologicznego. Ma pozytywny wpływ na ochronę mięśnia sercowego. Oczyszcza organizm z toksyn. Poprawia jakość i jędrność skóry. Pomaga w leczeniu depresji oraz zaburzeń koncentracji i uwagi, Reguluje poziom cukru w organizmie.

Przeciwwskazania

Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny skonsultować picie yery mate z lekarzem. Napój nie powinny pić małe dzieci oraz osoby mające dolegliwości związane z wrzodami żołądka. Warto wiedzieć, że yerba ma działanie moczopędne, należy więc pamiętać o dodatkowym nawadnianiu organizmu wodą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here