Gluten, czyli co?

0
48
Gluten, czyli co?

Jednym z częściej poruszanych tematów związanych ze zdrowiem i dietą jest ten dotyczący glutenu. O diecie bezglutenowej mówi się wiele. Tymczasem okazuje się, że tak naprawdę mało kto z nas wie czym jest gluten i kiedy należy się go wystrzegać.

Czym jest gluten?

Gluten to nic innego, jak mieszanina składająca się z białek roślinnych. Znajduje się on w zbożach, a więc w owsie, jęczmieniu, pszenicy oraz życie. To właśnie gluten sprawia, że nasze ciasta są zwięzłe i elastyczne. Przemysł piekarniczy niezwykle chętnie sięga po te zboże, które charakteryzują się wysoką zawartością glutenu.

Jak objawia się uczulenie na gluten?

Okazuje się, że to właśnie gluten odpowiada za szereg alergii pokarmowych. Alergia na gluten objawia się między innymi zmianami skórnymi i problemami oddechowymi. Osoby, u których została stwierdzona powinny kategorycznie wyeliminować gluten ze swojej diety. Trzeba bowiem pamiętać, że może on – podobnie jak inne alergeny – wywołać nawet wstrząs anafilaktyczny, co jest stanem w sposób bezpośredni zagrażający życiu.

Czym jest celiakia?

Alergia na gluten to nie jedyna przypadłość, która może dotknąć nasz organizm po spożyciu produktów z glutenem. Jedną z chorób wywoływanych przez gluten jest celiakia. Ma ona podłoże genetyczne i polega na nadwrażliwości na to roślinne białko. Warto pamiętać, że celiakia może wywoływać problemy zdrowotne w całym organizmie. Jest to choroba o charakterze autoimmunologicznych, w przebiegu której pojawiają się poważne zaburzenia wchłaniania składników odżywczych. Co ciekawe, choroba ta zdecydowanie częściej atakuje kobiety niż mężczyzn. Bardzo długo sądzono, że jest to przypadłość wyłącznie dzieci. Już wiadomo już, że tak nie jest.

Co z nadwrażliwością na gluten?

Nadwrażliwość na gluten nie jest ani alergią, ani celiakią. Jest to niewłaściwa reakcja immunologiczna naszego organizmu pojawiająca się w odpowiedzi na spożycie produktów zawierających gluten. Nie ma podłoża genetycznego, nie prowadzi do wstrząsu anafilaktycznego. Może jednak wywoływać kiepskie samopoczucie. Nietolerancja na gluten objawia się między innymi biegunką, wzdęciami, bólami brzucha. Do tego dochodzi zmęczenie, bóle głowy, a nawet stawów i mięśni. Objawy mogą wystąpić nawet kilka dni po spożyciu glutenu, co znaczenie utrudnia postawienie prawidłowej diagnozy.

Gluten zawierają produkty zbożowe, a także te, je zawierające. Osoby cierpiące na alergię na gluten, celiakię bądź nadwrażliwość powinny dokładnie czytać etykiety produktów spożywczych, sprawdzając czy są one wolne od glutenu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here