Choć Afryka zmaga się z wieloma problemami, to mimo niedostatków jej kuchnia należy do jednej z najmniej znanych w Polsce. Wydaje się nam, że potrawy afrykańskie nie będą nam odpowiadały, ponieważ pewnie są ubogie i niesmaczne. Nic bardziej błędnego! Poznaj Afrykę od kuchni.
Kokos
W Afryce czas płynie inaczej – wielu mieszkańców nie ma zegarków, nigdzie się nie spieszy a gotowanie traktowane jest jako wspaniała okazja do spotkania towarzyskiego. Posiłki przygotowuje się dość długo, aby nabrały odpowiedniego smaku i konsystencji – samo jedzenie to już tylko przyjemność. W Afryce potrawy są dość proste, mocno doprawione i oparte na tym, co w danym regionie jest najłatwiej dostępne: ryby, proso, banany itp.
Orzeszki ziemne
W kuchni afrykańskiej mocno widoczne są wpływy kolonizatorskie – wiele dań pozostaje wariacjami na temat kuchni francuskiej czy belgijskiej, ale odczuwa się także typowe smaki arabskie lub chińskie.
Proso
Kuchnia afrykańska jest oparta w dużej mierze na owocach, jarzynach, rybach i owocach morza a wszystko to pikantnie przyprawione. Podczas sporządzania dań Afrykańczycy od razu dodają zioła, dzięki czemu jedzenie jest nimi mocno przesiąknięte oraz mocne, ostre przyprawy np. chili. W kuchni używa się często orzeszków ziemnych, mleczka kokosowego (to przysmak), oleju palmowego, sorgo, prosa, manioku, ryżu, wędzonego lub suszonego mięsa (świeże zbyt szybko się psuje), jada się drób, mięso strusi, krokodyli a nawet szczurów, sporo krewetek, ryb morskich i słodkowodnych itd.
Słodkie ziemniaki
Znanym i lubianym daniem jest pasta z manioku podawana z suszonymi krewetkami, orzeszkami ziemnymi oraz mleczkiem kokosowym. Mleczko dodaje się nawet do mięsa czy cebuli, co wbrew pozorom wspaniale smakuje. Z orzeszków natomiast w Afryce przygotowuje się znakomity dip – roztarte orzeszki łączy się z wodą lub olejem palmowym do uzyskania pasty, którą można podawać z chlebem, smażonym mięsem lub rybami.
Sorgo
Kurczak po zanzibarsku
kurczak podzielony na niewielkie kawałki
2 cebule drobno posiekane
3 ząbki roztartego czosnku
2 papryczki chili drobno pokrojone bez nasion
3 pomidory drobno pokrojone
po pół łyżeczki kolendry, kurkumy i kminku
800 mililitrów mleczka kokosowego i 300 mililitrów śmietanki kokosowej (gęste mleczko)
pół cytryny
sól i pieprz
Kurczaka należy obsmażyć na oleju z każdej strony po kilka minut. Można użyć oleju arachidowego. Kurczaka należy przełożyć na talerz a na pozostałym po nim oleju smażyć cebulę, czosnek i chili. Gdy zmiękną, dodać pomidory, podusić chwilę i dolać mleczko kokosowe wraz ze śmietanką. Przyprawy należy rozetrzeć we wspólnym moździerzu, dodać sok z cytryny i przełożyć do rondla z masą kokosową. Gdy składniki się połączą, trzeba przełożyć do nich kurczaka i na małym ogniu dusić 45 minut bez pokrywki. Na koniec można doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kurczaka można podawać z bukietem warzyw oraz chlebem.