Wspaniały aromat świeżo palonej kawy

0
114
Wspaniały aromat świeżo palonej kawy

Kawa wolno parzona

Wbrew pozorom odpowiedź na to pytanie jest banalnie prosta. Jeśli chodzi o kawy ziarniste, liczą się tylko dwa gatunki ziaren: arabika i robusta. Oczywiście smakosze znają też dziesiątki innych, ale w przypadku kawy, nieco inaczej niż przy herbatach, różnorodność jest ograniczona.

Co możesz znaleźć w sklepach?

Arabika i robusta, występujące każda w kilku mniej lub bardziej znanych odmianach, dość wyraźnie różnią się smakiem. Większość tych kaw, które można kupić w sklepie, to mieszanki ziaren obu gatunków. Reklamowe hasła „100% Arabica” wcale nie muszą świadczyć o wyższej jakości produktu, ponieważ receptura mieszanek dobierana jest w taki, a nie inny sposób nie po to, aby obniżyć cenę produktu, ale po to, żeby uzyskać inny smak. Oczywiście są różne gusta, ale kawy składające się wyłącznie ziaren arabiki są kwaśne, niezbyt wyrafinowane, często o płaskim smaku. Jest to kawa często występująca w ofertach niemieckich producentów, natomiast tam, gdzie kawę traktuje się niemal jak główne danie dobrego obiadu, czyli we Włoszech, rzadko można kupić czysta arabikę w sklepach detalicznych. Oczywiście nie można pominąć skromnego faktu, że w sprzedaży dostępna jest nie tylko kawa ziarnista, ale też mielona.

Kawy smakowe – ziarna plus aromat

O ile w przypadku herbat dość często można trafić na mieszanki owocowo-herbaciane lub ziołowo-herbaciane, o tyle już, jeśli chodzi o kawy, szczególnie te ziarniste, dodatkowe nuty smakowe biorą się z użycia syntetycznych aromatów. Nie jest to jednak jedyny sposób na zmianę smaku kawy – oczywiście, jeżeli szukasz kawy pomarańczowej czy malinowej albo w popularnym ostatnio smaku „ciasteczkowym”, cokolwiek to nie jest, tutaj aromatyzowanie dodatkową substancją będzie konieczne, natomiast w dobrej kawie, dla której zaprojektowano proces palenia zgodnie z pożądanym smakiem, dodatkowe nuty smakowe, w tym wanilii, czekolady czy cytrusów mogą pochodzić właśnie z tego procesu oraz, co oczywiste, z mieszania odpowiednich ilości arabiki i robusty.

Robusta czy arabika?

Arabika cieszy się opinią kawy doskonalszej, ale jej smak, kwaskowy, grubo ciosany, wymaga szczególnego sposobu przygotowania: od palenia, przez mielenie po zaparzanie. Robusta jest pod tym względem mniej wymagająca – to gatunek bardzo odporny zarówno na kaprysy klimatu, jak i niedociągnięcia w procesie przetwarzania, ale o smaku pełniejszym, z wyraźną nutą goryczki, niemal pozbawioną charakterystycznej dla arabiki kwaskowatości. Jednak ani goryczka nie jest wadą kawy, ani arabika nie jest jej pozbawiona, więc dobry efekt daje dopiero połączenie ziaren obu gatunków, oczywiście w odpowiednim stosunku, który przesądza o tym, jakie nuty będą lepiej wyczuwalne.

Smak, o którym lepiej nie wiedzieć

Być może nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale w kawach mielonych trafiających na rynek szczególnie za pośrednictwem hipermarketów, ale nie tylko, bo problem dotyczy również znanych producentów kaw, wykryto spore ilości toksyn grzybowych i białka zwierzęcego. Mówiąc wprost – kawa taka, szczególnie w latach niesprzyjających uprawie, bywa zarobaczywiona i spleśniała. Choćby już z tego względu naprawdę warto kupować niszowe kawy ziarniste – w ich przypadku wielu wad ukryć się zwyczajnie nie da. Drobny pył sprzedawany jako kawa mielona jest już najczęściej zwietrzały, więc doszukiwanie się w zwyczajnej kawie wyrazistych nut smakowych jest wyzwaniem karkołomnym, a zresztą taka kawa nie nadaje się do wszystkich metod parzenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here